Stedenatlas Jacob van Deventer – 226 stadsplattegronden uit 1545-1575

Next Post
Previous Post

Reinout Rutte, Bram Vannieuwenhuyze
Stedenatlas Jacob van Deventer
226 stadsplattegronden uit 1545-1575

THOTH, april 2018
ISBN 9789077699171, 536 pagina’s
> gebonden € 119,50 | o.a. te koop bij bol.com

Jacob van Deventers kaarten zijn unieke kunstwerken en vormen een onschatbare informatiebron over de steden in de Lage Landen, de meest verstedelijkte regio van Europa. De stadsplattegronden worden geroemd om hun betrouwbaarheid, fraaie uitvoering en uniformiteit.

Tussen ongeveer 1545 en 1575 bracht Jacob van Deventer, die het vak van cartograaf leerde aan de Universiteit van Leuven, de steden van de Oude Nederlanden in kaart. Allemaal op een vergelijkbare schaal (circa 1:8.000), eenzelfde oriëntatie (het noordoosten boven) en met een verbluffende graad van correctheid.

In deze monumentale atlas worden voor de eerste keer alle 226 steden afgebeeld.

De Vlaamse hoogleraar historische cartografie Bram Vannieuwenhuyze (Universiteit van Amsterdam) en de Nederlandse stadshistoricus Reinout Rutte (Technische Universiteit Delft) deden vier jaar lang onderzoek naar het werk van Jacob van Deventer.

In het eerste deel van dit boek komen leven en werk van de cartograaf grondig aan bod, doorspekt met nieuwe inzichten. De plattegronden van de 226 steden zijn in het tweede deel verrijkt met kaarten over de evolutie van de stad. Recente luchtfoto’s maken duidelijk in hoeverre de plattegronden van de steden die Jacob van Deventer tekende zijn veranderd.

De cartograaf tekende naast de hoofdkaart van een stad en omgeving ook vaak een bijkaart waarop alleen de stadsvesten en stadsgrachten, en de voornaamste gebouwen en straten staan weergegeven.

BoekpresentatieDe Stedenatlas van Jacob van Deventer wordt gepresenteerd op 4 april 2018 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

> meer atlassen van Reinout Rutte bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.