‘Slijpen aan de geest’- Vijftig jaar NRC Handelsblad

Next Post
Previous Post

 


John Kroon beschrijft de journalistieke geschiedenis van vijftig jaar NRC Handelsblad. De krant die na een fusie van twee oude dagbladen op 1 oktober 1970 voor het eerst verscheen.

• John Kroon
Slijpen aan de geest
Vijftig jaar NRC Handelsblad
Prometheus, januari 2021
9789044641318, hardcover, 384 pagina’s, € 39,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Op 1 oktober 1970 verscheen in Nederland een nieuwe krant: NRC Handelsblad. Het resultaat van een fusie tussen twee oude dagbladen, beide opgericht in de negentiende eeuw, die ten onder dreigden te gaan.

NRC Handelsblad [wikipedia] bestaat nu vijftig jaar en ontwikkelde zich na een moeizame beginfase tot een krant die op de golven van de tijdgeest bleef zoeken naar de nuance. De ‘Slijpsteen voor de geest’, de slogan waarmee de krant zich een tijd lang afficheerde, bleek in het ontzuilende Nederland in een behoefte te voorzien. Het dagblad mikte met succes op de hoger opgeleide Nederlanders – en verder op iedereen die ‘bereid is na te denken’.

In Slijpen aan de geest beschrijft John Kroon de journalistieke geschiedenis van NRC Handelsblad, de interne en externe ruzies, plagiaataffaires, de rol van uiteenlopende columnisten als J.L. Heldring, Youp van ’t Hek, H.J.A. Hofland en Thierry Baudet, stakingen die geen stakingen mochten heten en rechtszaken die de krant meestal won.

John Kroon (1952) werkte dertig jaar als journalist in verschillende functies bij NRC Handelsblad, onder andere als adjunct-hoofdredacteur en commentator.

over dit boek…


zie ook…

.

Huub Wijfjes, Frank Harbers – De krant ; een cultuurgeschiedenis – Boom, juni 2019
lees meer |

Peter Bootsma – Trouw ; Biografie van een dagblad – Boom, februari 2018
lees meer |

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.