Sinan Çankaya wint met ‘Mijn ontelbare identiteiten’ de Jan Hanlo Essayprijs 2021

Next Post
Previous Post


20 mei 2021 | De essaybundel ‘Mijn ontelbare identiteiten’ van Sinan Çankaya, over het opgroeien in Nederland als kind van migranten, is bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021. De prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer overhandigd, tijdens de uitreiking in De Balie in Amsterdam.

• Sinan Çankaya
Mijn ontelbare identiteiten
Bezige Bij, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>

‘Çankaya koppelt zijn persoonlijke worsteling met identiteit aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zonder zoetsappige pleidooien voor tolerantie en verdraagzaamheid, maar mét de broodnodige nuance in een gepolariseerd en soms giftig debat over de multiculturele samenleving. Daarbij ontziet hij zichzelf niet: hij toont zich kwaad, bloedeerlijk en onzeker, en zijn sprekende, persoonlijke voorbeelden missen nergens hun doel. Mijn ontelbare identiteiten is een essay dat er op elke bladzijde toe doet.’ (jury)

De jury – Lotfi El Hamidi, Arjen Fortuin, Jannah Loontjens en Manon Uphoff, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit 127 ingezonden essaybundels uit 2019 en 2020.

Genomineerd waren :

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn o.a. Carolina Trujillo, Sana Valiulina, Arjen van Veelen, Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David Van Reybrouck, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis.

De tweejaarlijkse prijs – een geldbedrag van €7.000 en een trofee ontworpen door Alma Teer (student Gerrit Rietveld Academie) – werd dit jaar voor de twaalfde keer overhandigd, tijdens de uitreiking in De Balie in Amsterdam.

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021 (€1.500 en trofee) voor het beste nog niet eerder gepubliceerde essay bij het thema ‘Nooit meer stil’ ging naar Münise Yavuz voor haar essay ‘De flat’.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.