Schrijver Jeroen Olyslaegers wint Vlaamse cultuurprijs Ultima 2016 Letteren

Next Post
Previous Post

13 juni 2017 |Tijdens een groot cultuurfeest in Gent werden de Vlaamse Cultuurprijzen, De Ultimas, uitgereikt aan de laureaten van twaalf disciplines. De Ultima 2016 Letteren ging naar Jeroen Olyslaegers, vanwege zijn magnum opus, de roman ‘Wil’.

bestel ‘Wil’ bij bol.com >

Het is een meeslepend boek vol filmisch taalgebruik, waarbij de suggestiviteit en ambiguïteit van woorden, mimiek en gebaren uiterst nauwkeurig geëxpliciteerd worden. De reflectie op de bezetting van Antwerpen tijdens WO II en hoe dit tot een algemene politieke, sociale en emotionele ontwrichting leidde, resoneert ook nu nog door en laat zich zelfs vertalen naar de vraagstukken waar de huidige maatschappij zich mee geconfronteerd voelt. (jury)

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. ‘Wil’ is het laatste stuk uit de W-trilogie. De eerste twee delen van de trilogie ‘Wij’ en ‘Winst’ verschenen respectievelijk in 2009 en in 2012. Later dit jaar worden ze opnieuw uitgebracht. Centrale elementen in dit drieluik zijn geheugen en identiteit, actieve slachtoffers en passieve misdadigers, gekoesterd onbehagen en het negeren van de neergang.

‘Wil’ werd vertaald in het Engels, Frans, Duits en Tsjechisch. Begin 2017 kreeg Olyslaegers er de Fintro Literatuurprijs (ex-Gouden uil) voor.

De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt. De laureaten ontvangen een bedrag van 10.000 euro en een bronzen beeldje.

  • Ultima Letteren | site | wikipedia | berichten
    Vlaamse Cultuurprijs voor één van de disciplines van de cultuursector

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.