Sander Bax schrijft biografie van Bernlef

Next Post
Previous Post

05-09-2016 – Uitgeverij Querido heeft bekend gemaakt dat Sander Bax, hoofddocent literatuurwetenschap aan de Universiteit Tilburg, zich de komende jaren zal toeleggen op het schrijven van de biografie van de in 2012 overleden schrijver Bernlef.

Bernlef heeft een groot en veelzijdig oeuvre op zijn naam staan, dat romans, poëzie en essays over beeldende kunst, film en jazz omvat. In de jaren zestig richtte hij met K. Schippers en G. Brands het tijdschrift Barbarber op. Grote bekendheid verwierf Bernlef met zijn roman ‘Hersenschimmen’ (1984). In 1987 werd zijn roman ‘Publiek geheim’ bekroond met de AKO Literatuurprijs en voor zijn gehele oeuvre werd hij onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. In 2008 schreef Bernlef het Boekenweekgeschenk ‘De pianoman’.

 ‘In zijn fascinerende oeuvre onderzoekt Bernlef telkens opnieuw de mogelijkheden van de taal, de werking van het brein en de manier waarop we waarnemen. Daar komt nog bij dat zijn vele activiteiten in het literaire en culturele netwerk een mooi perspectief bieden op de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw.’ (Sander Bax)

Sander Bax (1977) [wikipedia] is literatuurwetenschapper. In 2007 promoveerde hij op ‘De taak van de schrijver’, een studie over de ontwikkeling van de Nederlandse literatuur in de jaren zestig en zeventig. Veel lof oogstte hij met zijn boek ‘De Mulisch Mythe‘. Bax’ biografie zal naar verwachting in 2020 verschijnen.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.