Project rond Panpoëticon Batavûm krijgt de Gerrit Komrij-prijs 2017

Next Post
Previous Post

25 december 2017 | De Gerrit Komrij-prijs 2017 gaat naar www.schrijverskabinet.nl, het project om het Panpoëticon Batavûm, een zeventiende-eeuwse kast met schrijversportretten, virtueel te reconstrueren en er zo veel mogelijk kennis over te krijgen en te delen. 

info over het boek bij bol.com >>

Het Panpoëticon is een kast met schrijversportretten (begonnen rondom 1700), maar in de loop der tijd groeide het uit tot een groot project met beelden, lofdichten en wat al dies meer zij. In 1807 ontploft er een kruitschip in Leiden dat de halve binnenstad verwoest. Dus ook het Panpoëticon… De portretten raakten weg en verspreid.

Een paar jaar geleden startte een groepje wetenschappers onderzoek naar het Panpoëticon. Dit onderzoek mondde uit in wetenschappelijke publicaties én in een zeer toegankelijk website met veel informatie in gewonemensentaal, onder redactie van Lieke van Deinsen en Ton van Strien.

bekijk hier de website: www.schrijverskabinet.nl

In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Vorig jaar werd de prijs  toegekend aan Elvis Peeters en zijn vertalingen van de gedichten van Henric van Veldeke.

  • Gerrit Komrij-prijs | site | wikipedia | berichten
    voor een publicatie die het best de oudere letteren populariseert

boek | Lieke van Deinsen (1987) promoveerde op 12 mei 2017 op het proefschrift Literaire erflaters. Canonvorming in tijden van culturele crisis, 1700-1750. De handelseditie verscheen bij Uitgeverij Verloren.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.