Pieter van Os wint Brusseprijs 2020

Next Post
Previous Post

13-06-2020 | De Brusseprijs 2020, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is gewonnen door Pieter van Os, voor zijn boek Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal.

• Pieter van Os
Liever dier dan mens
een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal
Prometheus, 2019

o.a. te koop via bol.com >>


‘Een journalistiek boek van dit verhalend-literaire niveau zie je zelden’, zei juryvoorzitter Saskia Belleman tijdens de uitreiking bij het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

Een familie van fanatieke nazi’s hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.
Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont.

Liever dier dan mens is de zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een uitzonderlijke vrouw. Met haar herinneringen in de hand ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard. (uitgever)

Van Os ontvangt een prijzengeld van 10.000 euro dat beschikbaar is gesteld door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Genomineerd waren ook:

> klik op de titels voor meer informatie over de boeken bij bol.com

De jury van de Brusseprijs 2020 wordt gevormd door: schrijver, columnist en radio- en tv-maker Özcan Akyol, rechtbankverslaggever bij De Telegraaf Saskia Belleman (voorzitter) en NRC-journalist Thomas Rueb, winnaar van de Brusseprijs van 2019 met Laura H.

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.