Peter Brusse schrijft biografie over zijn vader, de journalist M.J. Brusse 1873-1941

Next Post
Previous Post

Peter Brusse
Onder de mensen
M.J. Brusse 1873-1941 journalist

Balans, april 2017
ISBN 9789460034404, 256 pagina’s
> paperback € 22,50 | o.a. te koop bij bol.com

Peter Brusse heeft zijn vader, Maria Joseph Brusse, nauwelijks gekend. Hij stierf op 67-jarige leeftijd toen Peter zelf nog geen vijf jaar oud was. M.J. Brusse was een pionier en vernieuwer, maar dat wisten Peter en zijn broers op dat moment niet.

In deze bijzondere journalistieke zoektocht keert Peter Brusse terug naar de dagen van zijn vader. Niet alleen schetst hij met groot inlevingsvermogen en veel kennis van zaken het meeslepende leven van de journalistieke pionier, ook reconstrueert hij aan de hand van zijn reportages hoe Nederland er aan het begin van de twintigste eeuw voor stond.

Geboren in 1873 in Amsterdam, vertrok M.J. Brusse in 1894 naar Rotterdam waar hij zijn naam en faam verwierf. Hij ontpopte zich tot sociaal bewogen journalist, die de armoede en ellende beschreef aan de zelfkant van de samenleving. Zijn stijl en vorm van reportages waren nieuw en persoonlijk.
Vermomd als zeeman – undercover – ervoer hij aan den lijve hoe zeelieden werden afgeperst en bestolen. In stinkende sloppenwijken liet hij alleenstaande en wanhopige moeders en werkloze vaders aan het woord. Zijn reportages in de Nieuwe Rotterdamsche Courant leidden tot Kamervragen, wetswijzigingen en enquêtes. Boefje, zijn bekendste boek, werd bewerkt tot toneelstuk en met succes verfilmd. Maar het zware, gepassioneerde leven eiste zijn tol. Vol vertwijfeling bleef hij zich afvragen of journalistiek wel genoeg diepte en inhoud had.

Boekpresentatie – Op donderdag 20 april is de boekpresentatie van Onder de mensen, M.J. Brusse (1873-1941) het langverwachte boek van journalist Peter Brusse over zijn vader, de journalistieke pionier.

Brusseprijs – De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en wordt sinds 2006 uitgereikt. Deze prijs is vernoemd naar de journalist M.J. Brusse (1873-1941).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.