‘P.S. Van liefdespost tot hatemail’ – de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven

Next Post
Previous Post

Jet Steinz
P.S.  Van liefdespost tot hatemail
de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven

Podium, september 2019
ISBN 9789057599453, paperback, 448 pagina’s, € 39,99

o.a. te koop bij bol.com >>

Tegenwoordig begint een romance met een appje, of een superlike op Tinder. Maar er was een tijd dat de liefde een aanvang nam en onderhouden werd door middel van brieven. En niet alleen de liefde – ook het uitvechten van ruzies ging per brief, de overdracht van kennis, het wensen van geluk, uitingen van bewondering, treuren en troosten.

Jet Steinz dook in tientallen archieven verspreid over het land. Daar stuitte ze op vele duizenden brieven, waarvan de 150 mooiste, grappigste, ontroerendste, bepalendste of anderszins opmerkelijkste in dit boek getoond worden, onderverdeeld in dertig categorieën: van de hartverscheurende afscheidsbrief van de tot de brandstapel veroordeelde Maeyken Wens tot Appie Baantjers keurige sollicitatiebrief aan de Amsterdamse politie; en van P.C. Hoofts (met zijn eigen bloed ondertekende) smeekbede aan Helionora Hellemans tot de dreigbrief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh.

Steinz schreef dertig gloedvolle lemma’s waarin ze de verschillende genres bespreekt, en licht elke brief apart nog eens kort toe.

De facsimile’s waarop je elke traan en elke doorhaling van de schrijver kunt zien, de essayerende stukken van Steinz, de brieven die tezamen de geschiedenis van Nederland vertellen: dit schitterend vormgegeven boek heeft alles in zich om een instant klassieker te worden. (uitgever)

Boekpresentatie – Op 19 september 2019 presenteert Jet Steinz haar boek tijdens ‘Ode aan de brief’, een speciale avond in de Vondelkerk in Amsterdam. Wilfried de Jong presenteert de avond en Georgina Verbaan, Arjen Lubach, Job Cohen, Mei Li Vos, Anna Gimbrère, Lavinia Meijer, Fidan Ekiz, Boris van der Ham en Peter Buwalda kozen hun favoriete brief uit de bundel en dragen die voor.

eerder bij BoB

    

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.