P.C. Hooft-prijs 2019 gaat naar Margo Minco

Next Post
Previous Post

11 december 2018 | De P.C. Hooft-prijs 2019, ditmaal bestemd voor proza, gaat naar Margo Minco (pseudoniem van Sara Minco, 1920). 

Marga Minco (Ginneken, 1920) debuteerde in 1957 met Het bittere kruid, over de jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. De roman werd wereldwijd vertaald en unaniem geprezen. Ook haar latere werk, De andere kant (1959), Een leeg huis (1966), De val (1983), De glazen brug (1986), Nagelaten dagen (1997) en de bundel verzamelde verhalen Achter de muur (2010), heeft veelal de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan als onderwerp.

Eerder werd Minco’s oeuvre bekroond met de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005). Voor haar debuut, Het bittere kruid uit 1957, kreeg ze de Vijverbergprijs, voorloper van de F. Bordewijkprijs.

De jury voor de P.C. Hooftprijs 2019 voor verhalend proza bestond uit: Franca Treur, Mathijs Sanders, Daniëlle Serdijn, Gustaaf Peek en Vamba Sherif.

De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs die jaarlijks afwisselend wordt uitgereikt aan een Nederlandse schrijver van proza, essays en poëzie. Dit jaar was proza aan de beurt. Vorig jaar ging de prijs naar de dichter Nachoem Wijnberg.

De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt en bedraagt 60 duizend euro. In verband met haar leeftijd en gezondheid gebeurt dat bij haar thuis.

  • P.C. Hooft-prijs | site | wikipedia | berichten
    oeuvreprijs afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie

>> boeken van Marga Minco bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.