‘Op weg naar De Hartz’ van Wessel te Gussinklo wint De Boekenbon Literatuurprijs 2021

Next Post
Previous Post


11 november 2021 | De Boekenbon Literatuurprijs 2021 is gewonnen door ‘Op weg naar De Hartz’ van Wessel te Gussinklo. Dat maakte Winnie Sorgdrager, juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs, vanmiddag bekend vanuit Museum Beeld en Geluid in Den Haag. Te Gussinklo (1941) ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro. 

• Wessel te Gussinklo
Op weg naar De Hartz
Koppernik, 2020,

< o.a. te koop via bol.com >

 

De jury stond voor de moeilijke opdracht om uit de vijf beste boeken van het afgelopen jaar er één te kiezen. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor het boek waarvan het lezen voelt als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen. De auteur laat je als lezer een innerlijke wereld betreden die zich niet laat snoeien: je zult het volledig moeten ondergaan. Al eerder heeft Te Gussinklo laten zien dat hij tijdloos proza levert, dat krachtig en indringend is. (jury)

In dit vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus bevindt de drieëntwintigjarige Ewout zich op het landgoed De Hartz. Daar, in het landhuis van de Grote Man, volgt hij colleges en lezingen, gegeven door een internationaal gezelschap van hoogleraren en wetenschappers. Maar vooral is dit deel een terugblik op de periode dat hij als achttien-, negentienjarige bij de door hem hooglijk bewonderde Somsen in de leer was.

Wessel te Gussinklo won in 2019 ook de (toen nog geheten) Bookspot Literatuurprijs met ‘De Hoogstapelaar’.

De andere genomineerden waren:
• Esther Gerritsen – De terugkeer (De Geus)
• Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)
• Chris De Stoop – Het boek Daniel (De Bezige Bij)
• Peter Terrin – Al het blauw (De Bezige Bij)

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestond uit: 
Winnie Sorgdrager (voorzitter jury), Jozefien Van Beek, Jan Dertaelen, Miriam Piters, Ronnie Terpstra, Dominique van Varsseveld en Jeroen Vullings.

——————————————-

  • Boekenbon Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie/non-fictie)

winnaars
2021 - Wessel te Gussinklo, Op weg naar De Hartz (Koppernik)
2020 - Oek de Jong, Zwarte schuur (Atlas Contact)
2019 - Wessel te Gussinklo, De hoogstapelaar (Koppernik)
2019 - Sjeng Scheijen, De avant-gardisten (Prometheus)

De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt en de auteur van het winnende boek ontvangt 50.000 euro. De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

De Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie is al een aantal keren van sponsor (en naam) gewisseld. In 1987  begonnen als AKO Literatuurprijs (tot 1996), daarna Generale Bank Literatuurprijs (tot 1999), weer AKO Literatuurprijs (tot 2014), ECI Literatuurprijs (tot 2018), BookSpot Literatuurprijs (2018/2019) en vanaf 2020 Boekenbon Literatuurprijs.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.