‘Oog’ van Eva Gerlach bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020

Next Post
Previous Post

21 maart 2020 | De bundel ‘Oog’ van Eva Gerlach is vandaag, op Wereld Poëziedag, bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020.

• Eva Gerlach
• Oog
De Arbeiderspers, 2019

o.a. te koop via bol.com >>

In Oog wordt een orkaanachtige beweging aangejaagd, bekeken vanuit het standpunt van iemand op het vasteland. Steeds toenemend geweld (met ups en downs) piekt tegen het eind van de bundel, abrupt gevolgd door de stilte in het oog – waarna de orkaan zich met volle kracht in omgekeerde richting kan hernemen.

“Oog is een diepgaande poëtische reflectie. De bundel imponeert door de denkkracht en de beheersing van het ambacht van de dichter. In taal creëert èn beteugelt Gerlach een stormachtige kracht en neemt zij ons mee naar een woordenloze plek van stilte. Vandaaruit begint alles opnieuw: de onrust, het zoeken en het vinden van wie of wat verloren is. We wensen iedereen deze bundel toe: laat je verontrusten, optillen, en neerzetten in het oog van deze schitterende storm.” (jury)

Genomineerd waren ook:
– Sticky drama, Dominique De Groen
– Hogere natuurkunde, Ellen Deckwitz
– Godface, Asha Karami
– Fantoommerrie, Marieke Lucas Rijneveld
– het leven van sterren, marwin vos

De Herman de Coninckprijs, met een geldbedrag van 7.500 euro, zou op 26 maart worden uitgereikt, maar dit gaat niet door wegens de coronacrisis.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.