O vermiljoenen spleet! – geschiedenis van de Franse erotische literatuur

Next Post
Previous Post

Bart van Loo
O vermiljoenen spleet!
Seks, erotiek en literatuur

Uitgeverij Meulenhoff | Manteau, Antwerpen, februari 2010
paperback, 293 pagina’s, 21.5 x 14 cm
ISBN 9789085421092, verkoopprijs € 19,95
[uitverkocht]

vanloo-spleet-2013

In 2013 opnieuw uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen
ISBN 9789085424956
verkoopprijs van € 12,50 nu voor € 5,00
[bestel + leesfragment]

In deze broeierige geschiedenis van de erotiek lees je hoe onze kijk op seksualiteit in het voorbije millennium is geëvolueerd. O vermiljoenen spleet! laat niemand onbewogen.

Bart Van Loo verleidt ons tot een intrigerende reis langs de erotische teksten van auteurs die de wulpse lichamelijkheid hebben bezongen. Hoe en waarom deden ze het? Ze trotseerden de censuur en beschreven zonder schroom de intiemste dingen. Die lagere hartstochten komen uitgebreid aan bod. Rabelais’ scabreuze taal, wellustige renaissanceblazoenen en gekruide pedagogische erotica leiden Van Loo naar de legendarische libertijnse teksten van Denis Diderot en markies de Sade. Nadien neemt Van Loo ons mee naar de rechtszalen van het preutse, victoriaanse tijdperk, waar Baudelaire en Flaubert hun zedeloze teksten hartstochtelijk verdedigen. Ten slotte houdt Van Loo ook de hedendaagse pornografie van Michel Houellebecq en Catherine Millet tegen het licht.

Van Loo (her)las de op dit gebied toonaangevende Franse traditie van haver tot gort, maar vergat natuurlijk andere aangebrande klassiekers uit de wereldliteratuur niet en selecteerde bovendien prachtige eeuwenoude gravures om zijn boek mee te verluchten.

Recensies

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.