Nooit meer typen – De schrijfmachinecollectie van W.F. Hermans

Next Post
Previous Post

debeerstschrijfmachines-hermans-2015Philippe Debeerst (fotograaf)
Nooit meer typen
De schrijfmachinecollectie van W.F. Hermans

Uitgeverij Podium, april 2015
gebonden, 160 pagina’s, 23 x 19 cm
ISBN 9789082293302, verkoopprijs € 29,95

bestel-basis

Dit schitterend vormgegeven boek is een eerbetoon aan een groot schrijver, maar bovenal aan de verzamelaar en zijn oog- en oorstrelende collectie typemachines.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een verwoed verzamelaar van typemachines: op het einde van zijn leven telde zijn collectie 161 exemplaren. Zijn collectie was niet alleen omvangrijk, maar ook uiteenlopend: van een Mignon uit 1877, via de iconische rode IBM tot een kleine, zwarte Underwood portable uit de jaren dertig. Een selectie uit deze rijke verzameling is voor Nooit meer typen magistraal in beeld gebracht door kunstfotograaf Philippe Debeerst.

Peter Terrin, Christophe Vekeman en Dirk van Weelden schreven ieder een persoonlijke bijdrage. Vekeman is een groot bewonderaar van Willem Frederik Hermans, Terrin een trouw gebruiker en bijna geobsedeerd verzamelaar van schrijfmachines, en Dirk van Weelden schrijft al sinds zijn debuut in 1987 op mechanische schrijfmachines.

over dit boek…


De collectie schrijfmachines van W.F. Hermans

De verzameling schrijfmachines van Hermans werd na zijn dood in 1995 geschonken aan het Scryption, museum van het schrift, in Tilburg. Het museum moest echter in 2011 sluiten, omdat de gemeente Tilburg er geen subsidie meer in wilde steken. De verzameling kwam onder beheer van de stichting Onterfd Goed, die op zoek ging naar een nieuw onderdak.

Toen dit niet lukte is via een prijsvraag en na de nodige discussie uiteindelijk gekozen om de verzameling over te dragen aan Gert Brouns van de Vlaamse boekhandel Limerick in Gent, waar de schrijfmachines nu in een aparte ruimte zijn te bekijken.

hermanskamer-limerickDe Hermanskamer bij boekhandel Limerick in Gent (foto Limerick).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.