‘Nieuwsgierigheid is mijn bedrijf’ – de beste artikelen van Otto S. Lankhorst

Next Post
Previous Post

 


Een bundel met de beste artikelen van Otto Lankhorst – bibliograaf, wetenschapper en collectiebeheerder – over de wereld van boeken en bibliotheken, kloosters en kloosterlingen.

• Otto S. Lankhorst
Nieuwsgierigheid is mijn bedrijf
Bijdragen over de wereld van boeken en bibliotheken, kloosters en kloosterlingen
Valkhof Pers, november 2020
9789056255244, paperback, 316 pagina’s, € 24,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

‘Nieuwsgierigheid is mijn bedrijf’ behoort het devies van de historicus te zijn, schreef boekwetenschapper en bibliothecaris Herman de la Fontaine Verwey. Ruim veertig jaar volgde Otto S. Lankhorst dit devies, als bibliograaf, wetenschapper en collectiebeheerder. Zijn boekhistorische nieuwsgierigheid bracht hem onder meer tot onderzoek naar Nederlandse collecties in het buitenland, naar de geschiedenis van de katholieke pers, naar de verhouding tussen het Franse en het Nederlandse boekenbedrijf en naar de collecties van kloosterbibliotheken. Hij verschafte zich toegang tot de praktijk van het maken van boeken, het dagelijks leven in kloosters, en het wel en wee van een Nederlands gezin in het Russische rijk. Daarvan deed hij verslag in meer dan 140 verspreide publicaties. Een kenmerkend deel is bij elkaar gebracht in deze bundel, die verschijnt ter gelegenheid van Otto’s pensionering. Zijn opgebouwde kennis leidde tot bijzondere vondsten, die wijdere verspreiding verdienen. (uitgever)

  • December 2019 ging Otto S. Lankhorst, de bibliothecaris en museum-conservator van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, met pensioen.
    Chris Dols, Jan Bos, Kirsten Hulsker, Mirjam Raaphorst en Hans Krabbendam besloten een bundel samen te stellen met de beste artikelen van Otto Lankhorst. De artikelen zijn geselecteerd op hun blijvende waarde voor de cultuurgeschiedenis, de boekwetenschap, kloostercollecties en hun onderlinge verbanden. Zo worden zijn wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor vakgenoten en voor een breed publiek.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.