Nederland Leest Asimov

Next Post
Previous Post

18 mei 2017 | Sciencefiction liefhebbers zullen hun ogen niet kunnen geloven. Isaac Asimov (1920-1992), een van de grootste sciencefictionschrijvers in de 20e eeuw, is uitgekozen voor de jaarlijkse leesbevorderingscampagne ‘Nederland Leest’.

Nederland Leest begon in 2006 en en elk jaar werd een boek van een Nederlandse schrijver uitverkoren om gratis te worden verspreid onder bibliotheekleden met de gedachte dat er over gediscussieerd zou gaan worden.

In 2016 werd de aanpak gewijzigd en was het uitgangspunt een thema (in dat jaar ‘Democratie’) met daarbij drie boeken en meer nadruk op de bibliotheek als centrum van ontmoeting en debat.

Dit jaar staat van 1 t/m 30 november 2017 het thema ROBOTICA centraal.

Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit?
Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens?
Lees de toekomst. Praat mee over robotica! En krijg het boek Ik, robot cadeau.

1e druk, 1950

 

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Het boek bevat negen korte verhalen, die oorspronkelijk verschenen tussen 1940 en 1950 in de tijdschriften Super Science Stories en Astounding Science Fiction. In 1950 uitgegeven als I, Robot bij de Gnome Press in een oplage van 5000 exemplaren. Ik, robot verscheen in 1966 in het Nederlands bij Spectrum.

De negen verhalen in I, Robot hebben allemaal te maken met robots. Asimovs robots zijn gebonden aan zijn beroemde Drie Wetten der Robotica. Deze wetten zijn:

  • Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.
  • Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet.
  • Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.

Met dit thema heeft NEDERLAND LEEST een actueel en aansprekend thema en bovendien zal het (hopelijk) veel nieuwe lezers in aanraking brengen met het genre Sciencefiction.

Het beeld dat we van robots hebben zal bij veel mensen ook beïnvloed zijn door films, zoals de succesvolle I, Robot, de Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2004 met Will Smith in de hoofdrol, waar de robotwetten van Asimov een belangrijke rol in spelen.

Ik, robot bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.