Nachoem M. Wijnberg wint de P.C. Hooft-prijs 2018 voor poëzie

Next Post
Previous Post

12 december 2017 | Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft besloten de P.C. Hooft-prijs 2018 toe te kennen aan Nachoem M. Wijnberg.

Nachoem M. Wijnberg (13 april 1961) is een Nederlands dichter en schrijver. In 2009 ontving hij de VSB Poëzieprijs.

Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan. Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang. (jury)

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs, ingesteld in 1947, wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft (21 mei) uitgereikt en bedraagt 60 duizend euro.

De jury voor de P.C. Hooft-prijs 2018 bestond uit Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Remco Ekkers, Jos Joosten en Anne Vegter.

De laatste winnaars waren Bas Heijne (in 2017, voor essay), Astrid Roemer (in 2016, voor proza) en Anneke Brassinga (in 2015, voor poëzie).

  • P.C. Hooft-prijs | site | wikipedia | berichten
    oeuvreprijs afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie

>> bekijk de uitgaven van Nachoem Wijnberg bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.