Multatuli verknipt – een portret in 500 fragmenten

Next Post
Previous Post


Fragmenten van en over Multatuli, die een beeld geven van wie hij was en waar hij voor stond. Een kijkje in het leven en werk van deze bijzondere en nog altijd actuele schrijver.

• Chris van de Ven
Multatuli verknipt
Een portret in 500 fragmenten
Boom, oktober 2020
9789024434152, paperback, 256 pagina’s, € 24,90

<< o.a. te koop via bol.com >>


‘Ik wou myzelf gaarne eens ontmoeten, om te weten hoe ik my beviel. Maar ‘k moet goed gehumeurd wezen dien dag, want in hou niet van onaangenaamheden.’

Multatuli, schrijver van de Max Havelaar, was een bijzonder karakter. ‘Een vat vol tegenstrydigheids’ noemde hij zichzelf. Voor zijn vele adepten was hij speciaal, geniaal, een fantastisch schrijver, groots denker, voorloper, held, edelmoedig, vastberaden, wereldburger, goudeerlijk, onwrikbaar op zoek naar het goede, hulpvaardig, groot spreker, aantrekkelijk. Zijn evenzovele opponenten noemden hem een afbreker, ijdeltuit, slechte vader, slechte echtgenoot, verderver van de jeugd, oplichter, gokker, hoerenloper, mooiprater, dwingeland, licht ontvlambaar, onfatsoenlijk, groot egoïst, larmoyant klager, schuldenmaker.

Multatuli kwam ten koste van alles wat hij bezet, op voor de Javaan, de arbeider, vrouwen, kinderen en zichzelf. Hij was tegen de leugen van kerkelijke, politieke en andere machthebbers. Hij was ijdel en edel, maar wilde vooral ridderlijk goed doen. Hij gaf wenken, geen regels. Zelf nadenken was zijn kernboodschap. Dat alles zette hij, en daar was iedereen het over eens, prachtig op papier.

  • Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) bij wikipedia | dbnl | kb |

‘Multatuli verknipt is alles ineen: bloemlezing, biografie en analyse. Completer kun je Nederlands grootste schrijver niet hebben.’- Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli

Chris van de Ven (1960) is directeur van een cultureel centrum en van de Stichting Hope XCL, en multatuliaan. [website]

Video-serie

Chris van de Ven vertelt in een 20-delige serie video’s over Multatuli en het boek ‘Multatuli verknipt’. Hierboven deel 1. Alle video’s zijn hier te zien.

v

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.