Mooi Marginaal 6 – het mooiste drukwerk van margedrukkers

Next Post
Previous Post

23 november 2018 | Bij Bijzondere Collecties van de UvA in Amsterdam presenteerde Joost Swarte de catalogus van Mooi Marginaal 6, met daarin de uitverkoren werken van Nederlandse en Vlaamse margedrukkers uit de periode 2012-2017. Dit was tevens de opening van de expositie die daar tot 23 december is te zien. 

In Nederland en België zijn enkele honderden marginale drukkers actief. Met veel liefde, aandacht en vaak eenvoudige middelen vervaardigen zij samen met ontwerpers bijzondere uitgaven. De vakjury Mooi Marginaal wil de aandacht van een groter publiek vestigen op deze drukwerken. Dat doet zij door elke twee jaar een selectie te maken van maximaal 50 van de mooiste inzendingen voor de verkiezing Mooi Marginaal. Deze uitgaven worden vervolgens twee jaar lang in een reizende tentoonstelling getoond aan het grote publiek in Nederland en België.

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. De eerste Mooi Marginaal vond plaats in oktober 2004, de voorlaatste in december 2012. Na enkele jaren van inactiviteit is de tweejaarlijkse cyclus weer opgepakt. In 2020 komt er weer een nieuwe Mooi Marginaal van werken geproduceerd in de jaren 2018 en 2019.

  • Op de website van Mooi Marginaal zijn de uitgekozen werken, met toelichting, te zien. Daar is ook de catalogus te bestellen en verdere informatie over het project.

Tentoonstellingen:
23 november t/m 23 december 2018 – Bijzondere Collecties Amsterdam
24 november 2019 t/m 23 februari 2020 – Centre Céramique, Maastricht
1 juli t/m 31 augustus 2020 – Openbare Bibliotheek Leiden
Andere locaties worden nog bekend gemaakt.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.