Martin Hillenga en Anjet Daanje zijn de winnaars van het Beste Groninger Boek 2020

Next Post
Previous Post

23-05-2020 | De winnaars van het Beste Groninger Boek zijn bekend. In de categorie non-fictie won Martin Hillenga met ‘Wadapatja’ en in de categorie fictie won het boek ‘De herinnerde soldaat’ van Anjet Daanje.

De bekendmaking en prijsuitreiking van het Beste Groninger Boek zou op 15 maart plaatsvinden maar kon op de valreep niet doorgaan door de coronamaatregelen. Maar gisteren maakte juryvoorzitter Koos Wiersma, burgemeeester van Appingedam, de twee prijswinnaars online bekend.

Wadapatja van Martin Hillenga
Wadapatja gaat over het eigene van Groningen. Over zaken die Nederlanders in Groningen zich Nederlands laten voelen. Of die Groningers zich juist ervan bewust maken dát ze Groningers zijn. Van knipselbonen tot krentjebrij, van Groninger dracht tot de academische toga en van blaarkop tot het babyhokje.

“De jury vindt het een zeer geslaagde ontdekkingstocht in boekvorm en daarom gaat de prijs voor het Beste Groninger Boek in de categorie non-fictie naar ‘Wadapatja’ van Martin Hillenga.”

Martin HillengaWadapatja
101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen)aardigheden
Uitgeverij WBOOKS, 2019 
o.a. verkrijgbaar bij bol.com >>

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Het ergste vindt hij nog wel, dat hij, afgaand op zijn nachtmerries, van de door hem begane gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Soldaat Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.

“De wijze waarop Daanje de zoektocht naar identiteit, veiligheid en liefde van de hoofdpersonen weergeeft laat je niet onberoerd. De vondst om fotografie te gebruiken als metafoor voor herinnering en verbeelding is geniaal. Aan de vele boeken over de oorlog voegt Anjet Daanje haar eigen, bijzondere afdruk toe.”


• Anjet Daanje –
De herinnerde soldaat
Uitgeverij Passage, 2019
o.a. te koop via bol.com >>

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen..

De jury bestond dit jaar uit: Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was de burgemeeester van Appingedam, Koos Wiersma.

Genomineerden fictie
Sabine van den Berg – Nestvlinders (uitgeverij Oevers)
Anjet Daanje – De herinnerde soldaat (uitgeverij Passage)
Wouter Godijn – De kamer waar alle verhalen beginnen (uitgeverij Atlas Contact)
Lucas Zandberg – Keizerlijk geel (uitgeverij De Arbeiderspers)

Genomineerden non-fictie
Rienk Bijma – Een deftig Huys met een fraay Hoff (uitgeverij In Boekvorm)
Mineke Bosch – Strijd! (uitgeverij Verloren)
Martin Hillenga – Wadapatja (uitgeverij WBOOKS)
Ynskje Penning – Overleven (uitgeverij Penningboek)
Reinder Reinders – De atlas van Acker Stratingh (uitgeverij Barkhuis)

 

  • Beste Groninger Boek | site | wikipedia | berichten
    voor boeken die zich afspelen in / handelen over Groningen en/of geschreven zijn door een in Groningen woonachtige auteur

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.