Made in Europe – Pieter Steinz over kunst en literatuur die Europeanen verbindt

Next Post
Previous Post

steinz-europe-2014Pieter Steinz
Made in Europe
De kunst die ons continent bindt

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, maart 2014 (03/03)
paperback met flappen, illustr., 432 pagina’s
ISBN 9789046815540, verkoopprijs € 34,95 | bestel


Tweeëneenhalf jaar geleden begon Pieter Steinz in NRC Handelsblad met het Made in Europe-project, dat later werd voortgezet op het gelijknamige weblog. Hij schreef in zeer leesbare artikelen over kunst en literatuur die Europa verbindt en waarop alle Europeanen trots kunnen zijn.

Denkend aan Europa zie ik de kathedraal van Chartres en de Sixtijnse Kapel. Ik zie de toneelstukken van Shakespeare en Le Sacre du printemps van Strawinsky. Ik hoor het slotkoor uit Bachs Matthäus-Passion en ‘Back In The U.S.S.R.’ van The Beatles. Ik zie Fellini’s Satyricon en het Kuifje-album De scepter van Ottokar. Ik zie de Franse keuken, de Griekse tragedie, de Duitse romantiek, de Hollandse meesters, het Scandinavisch design, de Russische roman.’

Op 2 maart 2014 verscheen het boek Made in Europe, een meer dan 400 pagina’s tellende synthese van alle stukken en stukjes van de afgelopen jaren.

Wat bindt Europa werkelijk? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? In Made in Europe verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent. Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine ‘vignetten’ maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur; van de Ierse manuscripttraditie tot de Roemeense Draculamythe en van de mazurka’s uit Polen tot de bruggen van Calatrava. Het resultaat is een culturele reisgids en een Europese kunstgeschiedenis ineen. (uitgever)

Pieter Steinz (1963-2016) studeerde geschiedenis en Engels; hij is directeur van het Nederlands Letterenfonds en recensent van NRC Handelsblad. Eerdere titels van zijn hand zijn Lezen &cetera, Lezen op locatie, Het web van de wereldliteratuur, De duivelskunstenaar en Macbeth heeft echt geleefd. (zie ook wikipedia)

Onderscheiding – Tijdens het symposium op 2 maart 2014 in Paradiso, waar het boek Made in Europe werd gepresenteerd, kreeg Pieter Steinz  een ‘ereveer’ van Stichting De Gouden Ganzenveer vanwege zijn bijzondere bijdrage aan het het gedrukte en het geschreven woord.

Update 1 april 2015 – ‘Made in Europe’ wint Gouden Tulp 2015. Uit het juryrapport:

‘Het non-fictie boek dat vanwege inhoud, afbeeldingen en vormgeving het meeste indruk gemaakt heeft is Pieter Steinz’ Made in Europe. Waar de politiek stokt, daar neemt de cultuur het met een grote vanzelfsprekendheid over. Made in Europe hoort in elke boekenkast: het is een prachtig vormgegeven culturele reisgids waarin Pieter Steinz in sprankelend proza een vrolijk stemmend beeld schetst van de kunst die het oude continent bindt.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.