‘De zin van het lezen’ – Lezerssporen in de boeken van Lucebert

Next Post
Previous Post

Lisa Kuitert, Ton den Boon, Maia Swaanswijk
Lucebert – De zin van het lezen

De Weideblik, september 2019
paperback, 96 pagina’s, € 17,50

o.a. te koop bij bol.com >>

Dichter en beeldend kunstenaar Lucebert was een verwoed lezer. Tijdens het lezen maakte hij aantekeningen in zijn boeken. Die commentaren, onderstrepingen en krabbels – de zogenoemde ‘lezerssporen’ – bieden een blik in de hersenpan van een van de belangrijkste Nederlandse dichters en kunstenaars van de twintigste eeuw.

In ‘De zin van het lezen’ zet boekwetenschapper Lisa Kuitert Luceberts lezerssporen in historisch perspectief en gaat woordenboekmaker Ton den Boon op zoek naar de invloed van Luceberts lezerssporen op diens eigen scheppende werk. Maia Swaanswijk maakte een overzicht van de 397 boeken met lezerssporen uit Luceberts bibliotheek.
Het boek is verlucht met veel door Lucebert aangestreepte citaten en een selectie van werken op papier waarin hij tekst- en beeldcitaten verwerkte.

Boekpresentatie – “Lucebert was dichter, schilder, fotograaf en… lezer. In de maand waarin hij 95 zou zijn geworden, vieren we in dit programma de presentatie van het boek ‘De zin van het lezen’, over Lucebert als lezer en de sporen die hij in zijn boeken naliet.”
19 september 2019, Spui25 

Eerder bij BoB…

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.