Literaire erflaters, canonvorming in tijden van culturele crisis 1700-1750

Next Post
Previous Post

Lieke van Deinsen
Literaire erflaters
canonvorming in tijden van culturele crisis 1700-1750

Verloren, mei 2017
ISBN 9789087046453, 336 pagina’s
> paperback, illustr., € 29,00 | o.a. te koop bij bol.com

De literaire canon, de lijst met de belangrijkste schrijvers en werken, houdt geregeld de gemoederen bezig. Lijstjeswoede en canonverkiezingen blijken echter van alle tijden.

Omstreeks 1700 richtte de Amsterdamse schilder Arnoud van Halen (1673-1732) bijvoorbeeld het Panpoëticon Batavûm op, een verzamelaarskabinet waarin gedurende de achttiende eeuw de portretten van ruim 300 Nederlandse schrijvers werden samengebracht. Diverse tijdgenoten bezochten de verzameling en waren vol lof over dit monument voor de Nederlandse literaire canon.

De populariteit van het Panpoëticon illustreert de betrokkenheid bij het literaire verleden in de achttiende eeuw. In de vertrouwde omgeving van verzamelingen en bibliotheken gingen literatuurliefhebbers op zoek naar de hoogtepunten van de Nederlandse letteren. Literaire erflaters beschrijft deze initiatieven tot literaire canonvorming vanuit een breed cultuurhistorisch perspectief en werpt een nieuw licht op de omgang met het literaire verleden in een eeuw die hoofdzakelijk is beschreven in termen van culturele crisis.

Lieke van Deinsen (1987) promoveerde op 12 mei 2017 op het proefschrift Literaire erflaters. Canonvorming in tijden van culturele crisis, 1700-1750. Zij is werkzaam bij de afdeling Research Services van het Rijksmuseum, bestuurslid van de Werkgroep Achttiende Eeuw , penningmeester van de Stichting Vrouwengeschiedenis van de Vroegmoderne Tijd (SVVT) en redactielid van Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis .

Meer over het Panpoëticon Batavûm op de website www.schrijverskabinet.nl, met een korte geschiedenis van het Panpoëticon, een digitale reconstructie van het houten kabinet en een overzicht van alle auteurs die aanwezig waren in het ‘Pan’ en ruim 125 essays waarin de veelal onbekende auteurs opnieuw worden geïntroduceerd. Bijna vijftig onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen leverden bijdragen voor de site.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.