Lezen, een gebruiksaanwijzing, door Dirk Leyman

Next Post
Previous Post

leyman-personages-2015Dirk Leyman
Lezen, een gebruiksaanwijzing
de wereldliteratuur in vijftig personages

Uitgeverij Polis, november 2015
Gebonden, 320 pagina’s
ISBN 9789463100038, verkoopprijs € 24,90
(bestel bij bol.com)

‘Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook écht?’ Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand?

Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel García Márquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf én Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing blikt nieuwsgierig in de trukendoos van de schrijver en is gebaseerd op de fel gesmaakte rubriek in De Morgen. (uitgever)

Het omslag en de illustraties in het boek zijn van Brecht Evens.

DIRK LEYMAN (1965) is literair journalist.Zijn literaire nieuwssite De papieren man (2006-2011) werd bekroond met de Dutch Bloggie als beste literatuurweblog en de Parnassusprijs van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Sinds 2000 is hij verbonden aan De Morgen als recensent, interviewer en boekennieuwsjager. Hij schrijft daarnaast voor talloze andere publicaties.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.