Koning Eenoog – een migrantenverhaal, leven en werk van Henk van Woerden

Next Post
Previous Post

jaeger-eenoog-2015Toef Jaeger
Koning Eenoog
een migrantenverhaal; leven en werk van Henk van Woerden

Uitgeverij Atlas Contact, januari 2015
Paperback, 320 pagina’s
ISBN 9789045028019, verkoopprijs € 24,99
[bestel + leesproef]

Henk van Woerden (Leiden, 6 december 1947 – Ann Arbor, 16 november 2005) was een Zuid-Afrikaans en Nederlands schilder en schrijver. Op negenjarige leeftijd emigreerde Van Woerden met zijn ouders naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij keerde in mei 1968 naar Europa terug. In 2005 overleed hij in zijn slaap aan een hartstilstand op 57-jarige leeftijd in Ann Arbor (Michigan) waar hij doceerde als Writer in Residence aan de Universiteit van Michigan.

De emigratie van het gezin is het begin van een bestaan als buitenstaander en zal de rode draad vormen in zowel zijn schilderijen als zijn (bekroonde) literaire werk. Koning Eenoog is het verhaal van de eeuwig zoekende migrant Henk van Woerden (1947-2005), die in zijn ontheemdheid niet alleen met onder meer de romans Moenie kyk nie en Ultramarijn een schitterend oeuvre naliet, maar ook de Nederlandse literatuur over Zuid-Afrika veranderde. (uitgever)

Toef Jaeger (1971) is redacteur bij de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Met Hanneke Chin-A-Fo schreef zij Het boekenparadijs, over de opkomst en ondergang van boekhandelsketen Polare.

11 januari 2015, VPRO boeken (TV) – Wim Brands spreekt met Toef Jaeger naar aanleiding van haar biografie ‘Koning Eénoog

17 januari 2015 – De biografie Koning Eenoog wordt gepresenteerd tijdens het festival Writers Unlimited, in een programma over migrantenschrijvers.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.