‘Kaarten die geschiedenis schreven’ – 1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten

Next Post
Previous Post

 

Kaarten die geschiedenis schreven

Kaarten die geschiedenis schreven neemt je mee op een wereldreis van 1000 jaar in de tijd. Elk van de 100 zorgvuldig geselecteerde kaarten heeft de loop van de wereldgeschiedenis beïnvloed. De kaarten werden gebruikt om een conflict te beslechten, tijdens een veldslag, voor de aanleg van een weg of kanaal, op een belangrijke vaarroute en als propagandamiddel. Ze brachten gebieden en ontwikkelingen voor het eerst of op geheel eigenzinnige manier in kaart. Sommige kaarten zijn curiositeiten gebleven, andere werden wereldberoemd.

 

 

• Martijn Storms
Kaarten die geschiedenis schreven
1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten
Lannoo, oktober 2022
9789401485296, hardcover,
416 pagina’s, € 59,00 (tot eind december)

<< o.a. te koop via bol.com >>

Dit boek verzamelt 100 wonderbaarlijke oude kaarten, 100 boeiende verhalen en 250 extra kleurenillustraties. Van een Perzische wereldatlas uit de 12de eeuw tot een spionagekaart van de Sovjets. Van Leiden tot Ceylon, Guyana, Philadelphia en de Sahara. Elke kaart wordt getoond op groot formaat. Een ervaren team van historici legt vervolgens uit hoe deze kaart geschiedenis heeft geschreven.

Martijn Storms is conservator Kaarten en Atlassen van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

voorbeeldpagina’s

>> Tentoonstelling Kaarten: navigeren & manipuleren – In het Museum Volkenkunde opent een tentoonstelling (vanaf 21 oktober) waar een grote verscheidenheid aan spraakmakende kaarten van over de hele wereld uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden zal worden getoond.
[tentoonstelling Museum Volkenkunde Leiden]

>> Boekpresentatie – De boekpresentatie wordt gehouden op donderdagavond 13 oktober 2022, van 19.30 tot 22.30 uur in het Telders Auditorium in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. U bent welkom vanaf 19.00 uur. [meer informatie]

> zie ook

.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.