Judith Herzberg krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2018

Next Post
Previous Post

 

20 april 2018 | De Nederlandse dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg (1934) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2018. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000.

“Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek”. (jury)

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De Taalunie kent de prijs eens per drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

Uitreiking – De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische Koning. In november 2018 zal Koning Willem-Alexander de prijs uitreiken in Amsterdam.

De prijs is voor het eerst toegekend in 1956, aan Herman Teirlinck. De laatste keer – in 2015 – ontving de Nederlandse dichter en schrijver Remco Campert de prijs.

  • Prijs der Nederlandse Letteren | site | wikipedia | berichten
    voor auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken (3-jaarlijks)

foto: Mark Kohn

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.