John Jansen van Galen beschrijft de gouden jaren van Vrij Nederland

Next Post
Previous Post

galen-vn-2016John Jansen van Galen
De gouden jaren van het linkse levensgevoel
Het verhaal van Vrij Nederland

Uitgeverij Balans, mei 2016
paperback, 320 pagina’s
ISBN 9789460030970, verkoopprijs € 27,50
(bestel bij bol.coml

Je hoefde het blad maar met het logo naar buiten uit de zak van je jasje of handtas te laten steken en de wereld wist dat je links was. Vrij Nederland werd in de jaren zestig en zeventig hét paspoort van het linkse levensgevoel.

‘John Jansen van Galen schreef het meeslepende verhaal van de gloriejaren van Vrij Nederland. Hij weet met een ragfijne pen de atmosfeer, de bezetenheid en de botsende persoonlijkheden van een weergaloos weekblad tot leven te brengen.

Wij controleren de macht,’ zei hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse steevast. En dat deed Vrij Nederland dan ook, door de ene na de andere belangenvervlechting tussen het bedrijfsleven en politici, vooral katholieke, bloot te leggen. Maar het blad bloeide ook op door columnisten als Tamar (Renate Rubinstein) en Piet Grijs (Hugo Brandt Corstius); door de interviews van Bibeb, die als eerste Nederlandse interviewer het persoonlijke publiek maakte; door een hausse aan erotische contactadvertenties (‘Zettertjes’); en door diepgravende slow journalism, waarin al twintig jaar voor Pim Fortuyn en Geert Wilders het volk van Nederland buiten de grachtengordel het woord kreeg.

Boekpresentatie – Op 18 mei wordt ‘De gouden jaren van het linkse levensgevoel’ in Het Persmuseum gepresenteerd. Het Persmuseum heeft speciaal naar aanleiding van het boek een expositie opgezet: Vrij Nederland. Een overzicht van een eigenzinnig opinieblad.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=koI2o7SJHWU[/youtube]

“70 jaar jubileum Vrij Nederland” – Deze film werd vertoond tijdens de jubileumavond van Vrij Nederland in Felix Meritis (üpload VN, 7 sep. 2010)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.