Jerry Brotton – Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten

Next Post
Previous Post

brotton-kaarten-2013Jerry Brotton
Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, oktober 2013
gebonden met stofomslag, 440 pagina’s
ISBN 9789085424932, verkoopprijs € 34,95

[o.a. te koop bij bol.com]

Aan de hand van twaalf kaarten neemt Jerry Brotton je mee doorheen de geschiedenis van de wereld: van Ptolemaeus tot Google maps: kaarten spelen een belangrijke rol in de geschiedenis, maar ook het wereldbeeld is zeer bepalend bij het opstellen van kaarten. Brotton toont dat een kaart zelden een objectief gegeven is.

Wereldkaarten zijn geen zuiver wetenschappelijke objecten. Iedere kaart is een subjectieve constructie die uiting geeft aan de ideologieën en machtsstructuren van de tijd waarin ze werd ontworpen. Zo zijn er kaarten met Jeruzalem in het middelpunt, of met het oosten bovenaan, of met een Afrika dat groter is dan Azië. En ook onze vertrouwde Mercatorkaart toont de wereld door de bril van een Vlaming in de zestiende eeuw.

In dit prikkelende boek gaat Jerry Brotton op zoek naar de geheime agenda van twaalf wereldkaarten. Op levendige wijze schetst hij de samenleving waarin iedere kaart tot stand kwam en bewijst hij dat ook cartografie een allerindividueelste expressie is. Of het nu om de mythische voorstellingen in de oudheid of de satellietkaarten van Google Maps gaat, onze wereld wordt voortdurend opnieuw uitgevonden. (uitgever)

Een review van de Engelse editie:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uy__1gnOSvI[/youtube]Jerry Brotton discussed Mercator, maps used for propaganda and Google Earth with Nick Higham in the library of the Royal Geographical Society in London.

brotton-maps-2012

cover paperback 2012

 

Het boek verscheen oorspronkelijk in Engeland onder de titel ‘A History of the World in Twelve Maps’

Jerry Brotton is als professor verbonden aan de Queen Mary University of Londonzie profile.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.