Jeroen Brouwers over Godfried Bomans

Next Post
Previous Post

brouwers-bomans-2013Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers over Godfried Bomans

Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2013
Paperback, 192 pagina’s
ISBN 9789045025391, verkoopprijs € 18,95

[o.a. te koop bij bol.com]

Godfried Bomans (1913-1971), de beroemdste en meest gelezen Nederlandse schrijver van zijn tijd, staat dit jaar weer volop in de belangstelling. We herdachten zijn 100e geboortedag en vandaag, 1 november, ging de promotiecampagne  Nederland Leest 2013 van start met ‘Erik of Het klein insectenboek’ als gratis uitgave voor alle leden van de bibliotheken.

Op de grote Bomans biografie, die door Gé Vaartjes geschreven gaat worden, zullen we nog een tijdje moeten wachten. Een goede reden voor uitgeverij Atlas Contact om de biografische schets die Jeroen Brouwers schreef over Bomans opnieuw uit te brengen.

Dit boek beschrijft het leven van Bomans en de invloed die zijn werk had op Jeroen Brouwers en andere schrijvers. Als persoon komt Bomans er niet zo best van af, zijn schrijfwerk een stukje beter. De negatieve kwalificaties zijn zo bekend dat ze niet meer belicht hoeven te worden. Daarom meer nadruk op de positieve aspecten. Brouwers schreef onder meer:

Van het volledige oeuvre van Bomans maken de Sprookjes, en in het verlengde daarvan de ‘sprookjesroman’ Erik, de meeste kans ‘de eeuwigheid’ te trotseren. (..) Bomans is de enige sprookjesschrijver in de Nederlandstalige literatuur geworden die dit genre met meesterschap heeft beoefend (..)

over dit boek…

 

brouwers-bomans-1998brouwers-bomans-1982

Het boek verscheen voor het eerst in 1982 bij de Arbeiderspers als ‘De spoken van Godfried Bomans’.

Het werd opnieuw uitgegeven in 1998 met de titel ‘De wereld van Godfried Bomans’, aangevuld met een nieuw nawoord en een fotokatern van 24 pagina’s.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.