Jana Beranováprijs 2022 voor Annelies Verbeke

Next Post
Previous Post

2 mei 2022 | De Jana Beranováprijs 2022 is toegekend aan de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. Deze prijs van de Rotterdamse Stichting Woordnacht wordt voor de derde keer uitgereikt. De prijs is voor een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria’. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden. 

Annelies Verbeke geldt als een belangrijke en veelzijdige auteur. Naast vijf romans en drie verhalenbundels bij Uitgeverij De Geus schreef ze novellen, een libretto, toneelstukken en filmscenario’s. Volgens de jury vond ze van meet af aan een geheel eigenzinnige toon: ‘Al vanaf haar debuut Slaap! verkent ze de rafelranden van de wereld, en de manier waarop mensen zich daar staande proberen te houden. Als het even kan samen, als het moet alleen.’

Prijsuitreiking – De feestelijke prijsuitreiking in Boekhandel Donner in Rotterdam vindt plaats op dinsdag 3 mei. Het wordt een extra bijzondere en feestelijke middag: één dag eerder wordt dichter en naamgever Jana Beranová negentig jaar. In overleg met Stichting Woordnacht koos Jana er voor om dit kroonjaar te vieren tijdens de uitreiking van de naar haar vernoemde prijs.

Jury – De jury van de Jana Beranováprijs 2022 bestaat uit Odile Heynders, Jurgen Maas, Bertram Mourits, Wilma Scheffers, Michael Tedja en Rudy Vanschoonbeek.


De prijs werd in 2019 ingesteld door Stichting Woordnacht.
Winnaars: 2019 Peggy Verzett, 2020 Michael Tedja, 2022 Annelies Verbeke

  • Jana Beranováprijs | site | wikipedia | berichten
    voor een auteur uit het Nederlandse taalgebied die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria.

Foto: Wannes Nimmergeers

NB – Op 3 mei 2022 werd Annelies Verbeke de Ultima Letteren, de prestigieuze cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, toegekend.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.