Jan Hanlo Essayprijs 2017 gewonnen door Sana Valiulina met ‘Winterse buien’

Next Post
Previous Post

17 mei 2017 | Tijdens een avondvullend programma in De Balie werd bekendgemaakt dat de Jan Hanlo Essayprijs 2017 is gewonnen door Sana Valiulina met Winterse buien (Prometheus).

o.a. te koop bij bol.com >>

Sana Valiulina (1964) groeide op in Tallinn (Estland). Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met Het kruis, in 2002 gevolgd door de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. In 2006 kwam de doorbraak met het epische Didar en Faroek, dat is gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin.

In de bundel ‘Winterse buien, of ben ik wel geïntegreerd genoeg?’ zijn columns en essays verzameld die ze schreef voor diverse kranten en tijdschriften.

Die reflecties over culturele identiteit zijn hoe dan ook verrassend, en geschreven vanuit een perspectief dat we niet zo goed kennen. Valiulina schrijft op een brede en meeslepende toon, ze is ernstig en lichtvoetig tegelijk, paart intimiteit aan gezag. Winterse buien is zowel stilistisch als inhoudelijk een buitengewoon rijk boek. (jury)

De Jan Hanlo Essayprijs wordt om de twee jaar uitgereikt en bedraagt 7.000 euro en een trofee.

De andere genomineerden waren:

>> klik op de titel voor meer informatie over de boeken bij bol.com

Andre Keikes won met zijn essay De waan van vrede in het park de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2017. De Essayprijs Klein is voor een niet eerder gepubliceerd essay over een opgegeven thema, en bedraagt 1.500 euro plus publicatie in De Groene.

De jury bestond uit Xandra Schutte (voorzitter), Stephan Sanders, Roos van Rijswijk en Marleen Rensen.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.