Jan Baptist Schoepen, Bouquiniste à Anvers

Next Post
Previous Post
Schoepen

Deze studie is met de hand gezet uit de Horley Old Style en met de handpers gedrukt op Hahnemühle papier, 23 cm, met zes ingekleefde illustraties. De oplage bestaat uit 40 genummerde exemplaren, naar keuze van de klant gebonden in Zerkall papier (75 euro) of in kalfsperkament (250 euro). Steeds plus 10 euro aangetekende verzendkosten. Wie bestelt en betaalt vóór 10 februari 2018, ontvangt een op naam gedrukt exemplaar.

Boris Rousseeuw
Jan Baptist Schoepen, Bouquiniste à Anvers

te koop bij
DE CARBOLINEUM PERS
Bibliofiele boeken op de handpers gedrukt

Hoe lang en boeiend leven en werk van de Antwerpse antiquaar Jan Baptist Schoepen (1824-1914) ook geweest mogen zijn, met meer dan een halve eeuw activiteit in de oude boeken, 145 catalogi en 23 veilingen, toch wijdde nog nooit iemand een studie aan deze bouquiniste à Anvers, zoals hij zichzelf noemde.

Die onrechtvaardigheid wordt nu na een eeuw verholpen. Deze tekst van 50 bladzijden schetst de carrière van Schoepen op basis van het bewaarde materiaal in bibliotheken en archieven. Met name voor de veilingen geeft dat verrassende resultaten, omdat de minuten van de veilinghoudende notarissen bewaard zijn in het Rijksarchief en boeiende details onthullen over de herkomst van de boeken en de identiteit van de kopers. En de soms fraaie omzet van J.B.

De Carbolineum Pers is in 1989 gestart door Boris Rousseeuw als eenmansproject en wil op ambachtelijke wijze bibliofiele boeken produceren in kleine oplage. Het gaat steeds om nieuwe of onbekende teksten en speciaal voor deze uitgaven gemaakte grafiek. De nadruk ligt op boekgeschiedenis maar ook proza, poëzie en grafiek komen aan bod. Sinds 1989 verschenen meer dan 160 titels, gaande van enkele bladzijden tot meer dan 200. Alle uitgaven zijn met de hand gezet met loden letters, en met de handpers gedrukt op kwaliteitspapier. Ook de grafiek is op de handpers gedrukt.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.