Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis 22 (2015)

Next Post
Previous Post

jaarboek-nbv-2015-2
Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis 22

Uitgeverij Vantilt, juni 2015
Paperback, 238 pagina’s
ISBN 9789460042256, verkoopprijs € 29,50
(bestel)

Elk jaar brengt de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis uit, dat een gevarieerd overzicht geeft van nieuw onderzoek op het gebied van de Nederlandse boekgeschiedenis. De leden van de NBV ontvangen een exemplaar, maar het jaarboek is voor geïnteresseerden ook los te koop.

Het Jaarboek bestaat uit een thematisch gedeelte, waarin in een aantal artikelen een bepaald onderwerp wordt uitgediept, en een ‘vrij’ gedeelte, waarin andere boekhistorische onderwerpen aan bod komen. Het thema van het Jaarboek van 2015 is ‘surrogaten’.

Volgens de Van Dale is een surrogaat ‘iets dat een andere zaak, die niet beschikbaar of moeilijk te verkrijgen is, moet vervangen’. Dit jaarboek besteedt bijzondere aandacht aan vervangers voor boeken. De geschiedenis van kunstreproducties, vervalsingen van middeleeuwse miniaturen en de reproductiegeschiedenis van het Utrechts Psalter, met speciale aandacht voor de nieuwe webpresentatie. Naast de themagerelateerde artikelen is er onder andere een artikel van Cora Zwart over een vijftiende-eeuwse boekenlijst uit Gent. Djoeke van Netten bespreekt recente studies over pamfletten en propaganda.

NBV – De Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) is er voor een ieder die het oude en het nieuwe boek in al zijn verschijningsvormen een warm hart toedraagt. De NBV, opgericht in 1993, is een actieve vereniging met ca. 650 leden, van prominente wetenschappers tot amateur-onderzoekers, van journalisten tot antiquaren. De vereniging is statutair gevestigd te Leiden en opereert sinds 1997 onder auspiciën van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De NBV organiseert veel activiteiten voor haar leden, alleen of in samenwerking met anderen uit de wereld van het boek. Steun de NBV en word lid!

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.