J.B.W.P. – De biografie van uitgever Johan Polak

Next Post
Previous Post

Koen Hilberdink
J.B.W.P.
Het leven van Johan Polak

Van Oorschot, mei 2017
ISBN 9789028261846
> gebonden € 29,99 > nu € 12,50 | o.a. te koop bij bol.com

Johan Bertus Wouter Polak (1928-1992) was een legendarische en extravagante uitgever, essayist, bibliofiel, vertaler en mecenas.

Hij groeide op in ‘een zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag’. Dit ogenschijnlijk idyllische bestaan werd bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepaalden voor een groot deel Polaks verdere leven.

De drama’s uit zijn jeugd worden door Hilberdink in verband gebracht met de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962. Hij gaf op fraaie wijze het werk uit van onder anderen P.C. Boutens, J.H. Leopold, Herman Gorter en J.C. Bloem. En dat van Gerard Reve, die hij van alle naoorlogse auteurs het meest bewonderde en met wie hij een uiterst complexe verhouding kreeg.
Daarnaast begon Polak in 1966 de al even vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het werd een centrum van activiteiten, zowel politiek als literair, en Johan werd een bekende Amsterdammer.
Uitvoerig komt ook Polaks rol aan de orde in de emancipatie van homoseksuelen en de strijd tegen het antisemitisme.

Koen Hilberdink is literatuurwetenschapper en werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij promoveerde op Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart. Een biografie van Paul Rodenko (2000). In 2007 verscheen zijn biografie over dichter Hans Lodeizen.

In 2010 kondigde Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep aan dat Koen Hilberdink een biografie ging schrijven over Johan Polak. De bedoeling was dat deze biografie in 2014 zou verschijnen.
In 2012 verscheen tgv 50-jarig bestaan van Athenaeum-Polak & Van Gennep de kleine uitgave Boekenmanie. De geboorte van Johan Polak als uitgever, Koen Hilberdink beschrijft hierin de jaren die voorafgingen aan de oprichting van Uitgeverij Athenaeum.
Nu blijkt dat de biografie van Polak niet verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum maar bij Uitgeverij van Oorschot.

Boekpresentatie – Tijdens een feestelijke avond op 30 mei 2017 in Spui25, zal  de biografie ‘J.B.W.P. Het leven van Johan Polak’ worden gepresenteerd.

Video – Marc van Oostendorp in gesprek met Koen Hilberdink, upload 3 jun. 2017

>> Meer boeken van Koen Hilberdink bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.