‘It’s a miracle!’ – het indrukwekkende oeuvre van ontwerper Anthon Beeke

Next Post
Previous Post

beeke-miracle-2013Lidewij Edelkoort
Anthon Beeke
It’s a miracle!

BIS Publishers, juni 2013

paperback met flappen, 448 pagina’s, 27 x 21 cm
ISBN 9789063693268, verkoopprijs € 45,00

[o.a. te koop bij bol.com] [ook Engelstalige versie]

Anthon Beeke (1940-2018) is één van de grootste namen uit de geschiedenis van het Nederlands ontwerp in de 20ste eeuw. Hoewel hij bij het grote publiek niet algemeen bekend is heeft toch bijna iedereen werk van hem onder ogen gehad. Hij maakte spraakmakende affiches voor theatergezelschappen als Zuidelijk Toneel/Globe, Toneelgroep Amsterdam en de KunstRai. Maar hij ontwierp ook advertenties, tijdschriften, boeken, postzegels en verpakkingsmateriaal. Ook veel aandacht trok het blote meisjes alfabet, in 1970 uitgegeven in de serie Kwadraatbladen van steendrukkerij De Jong & Co.

Boek – In deze landmark publicatie wordt voor het eerste zijn indrukwekkende oeuvre bij elkaar gebracht. Het boek is ingedeeld aan de hand van de thema’s die in Anthon Beeke’s leven in design een grote rol hebben gespeeld, zoals de stad Amsterdam, jazz, erotica, verzamelingen, typografie, fotografie, provocatie en communicatie.

Wat Anthon Beeke’s werk vaak communicatiever maakt dan dat van veel vakgenoten, is dat zijn ontwerpen niet op grafisch ontwerp proberen te lijken. Steeds weer zoekt hij inspiratie buiten zijn eigen vakgebied. Die onafhankelijke houding is altijd een grote inspiratie geweest voor jonge ontwerpers en zal dat blijven voor ontwerpers van morgen.

Ik ken geen enkele beeldmaker die vrijer denkt en allrounder doet dan Anthon. Voor mij is hij de meest vrije vogel uit de Nederlandse ontwerp-geschiedenis. – Erik Kessels

Het boek bevat bijdragen van Esther Cleven, Alston Purvis, Steve Heller, Lidewij Edelkoort, Erwin Olaf, Marian Bantjes, James Victore, Erik Kessels en anderen.

beeke-2Tentoonstelling – In de tentoonstellingsruimte van Piet Hein Eek in Eindhoven wordt van 30 juni t/m 27 oktober 2013 een overzicht van 50 jaar werk van Anthon Beeke getoond.

zie ook: Anthon Beeke, Body Type, Drukkerij Spinhex, 2011

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.