Volledige werken W.F. Hermans: deel 8 – verhalen en novellen

Next Post
Previous Post

W.F. Hermans
Volledige werken W.F. Hermans – deel 8
Een wonderkind of een total loss. De laatste roker. Vier novellen. De onversleten wandelaar

Bezige Bij, november 2017
ISBN 9789023448495, 816 pagina’s
> hardcover € 35,00 | bestel

Samen met deel 7 van de Volledige werken (2006) is nu met dit deel 8 het onderdeel verhalen en novellen afgerond.

Binnen het omvangrijke en veelzijdige oeuvre van Willem Frederik Hermans kwam één langlopend project nooit tot voltooiing: een grote autobiografische roman. Wel verschenen er in de vorm van verhalen en novellen losse gedeelten uit dit werk in uitvoering, waarin het hoofdpersonage Richard Simmillion het alter ego van de schrijver is.

Twee van de vier verhalen uit de bundel Een wonderkind of een total loss (1967) zijn Simmillion-teksten, en ook in De laatste roker (1991), waarin Hermans een groot aantal korte verhalen verzamelde die door de jaren heen verspreid in kranten en tijdschriften hadden gestaan, werden er enkele opgenomen.

Beide titels verschijnen nu in deel 8 van de Volledige Werken, samen met de in Vier novellen (1993) gebundelde juweeltjes die Hermans in de eerste helft van de jaren tachtig kort na elkaar publiceerde: “Filip’s sonatine’, “Homme’s hoest’, “Geyerstein’s dynamiek’ en “De zegelring’. Het bibliofiele werkje De onversleten wandelaar (1994) completeert dit deel in de reeks.

Ook van dit deel verschijnt naast de ‘gewone’ editie een luxe versie in cassette en beide zijn o.a. te koop bij bol.com.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *