Volledige werken W.F. Hermans – deel 17 : De raadselachtige Multatuli

Next Post
Previous Post

W.F. Hermans
De raadselachtige Multatuli 
Volledige werken W.F. Hermans – deel 17
Bezige Bij, juni 2017
ISBN 9789023442547, 1056 pagina’s
> gebonden € 34,99 |

bestel de gebonden uitgave bij bol.com  >

Toen Willem Frederik Hermans werd gevraagd een tekst voor een publicatie over Multatuli te schrijven, greep hij die gelegenheid aan om zijn eigen oude plan nieuw leven in te blazen: een rijk geïllustreerde biografie van de schrijver voor wie hij een levenslange fascinatie zou koesteren en die hij karakteriseerde als ‘absoluut de meest dolle man die ooit een Nederlandse pen gehanteerd heeft’.

Toen De raadselachtige Multatuli in 1976 verscheen, las menig recensent er een verkapt zelfportret in. Hermans zou altijd een groot pleitbezorger blijven voor Multatuli. In 1987, het jaar van Multatuli’s honderdste sterfdag, bezorgde hij een geannoteerde editie van Max Havelaar, ‘voor het eerst, na meer dan honderd jaar, een fotografische herdruk van de laatste, door de auteur zelf herziene uitgave’.

Beide werken verschijnen nu in deel 17 van de Volledige Werken, dat net als Mandarijnen op zwavelzuur in afwijkend formaat wordt gepubliceerd.

update – Op een feestelijke bijeenkomst in het Multatuli Museum werd op 29 juni 2017 het nieuwe deel van Hermans’ Volledige Werken gepresenteerd. Een van de sprekers was Marc van Zoggel (Huygens ING). Lees hier zijn voordracht.

>> meer informatie over de uitgaven in de reeks Volledige Werken van Willem Frederik Hermans bij bol.com
alle verschenen delen zijn nog leverbaar, ook verkrijgbaar als luxe editie (delen 8, 10, 18 en verder, moeten nog verschijnen)

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *