‘Hitlers jongste hoop’ – over de nazipropaganda gericht op de jeugd

Next Post
Previous Post

Gerard Groeneveld
Hitlers jongste hoop
Nazipropaganda voor de jeugd

Vantilt, maart 2019 – verwacht
ISBN 9789460044199, paperback, 352 pagina’s, € 24,50

o.a. te koop bij bol.com >>

Hitlers jongste hoop schenkt voor het eerst aandacht aan de rol van jeugdillustraties binnen de nazipropaganda. Een thema dat ook nu van groot belang is, want beïnvloeding van jongeren via beelden is hoogst actueel door de overvloed aan sociale media.

Binnen Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda had effect. Veel jongeren bleven tot het bittere einde toe geloven in de heilstaat die hun Führer hen jarenlang had voorgehouden. Ook als dat hun het leven kostte.

Beelden en illustraties leverden een belangrijke bijdrage aan die bezieling. Vanaf het eerste schoolboek waarmee de jeugd leerde lezen en schrijven, het prentenboek, de jeugdboeken, de tijdschriften, tot en met de illustraties in de sigarettenplaatjesalbums aan toe, vochten alle media om de aandacht, met slechts één doel: de manipulatie van Duitse jongens en meisjes tot bruikbare leden van de nationaalsocialistische volksgemeenschap. (uitgever)

 

Gerard Groeneveld (Rotterdam, 1956) specialiseerde zich na zijn studie Nederlands in Leiden in het thema ‘collaboratie, propaganda en fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

Bij Vantilt publiceerde hij o.a. “Zwaard van de geest;
het bruine boek in Nederland 1921-1945”

zie bij bol.com >>

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.