Ik, Maria van Gelre – De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek

Next Post
Previous Post

Johan Oosterman
Ik, Maria van Gelre
De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek

Waanders, oktober 2018
ISBN 9789462622012, 224 pagina’s
paperback € 24,95

o.a. te koop bij bol.com >>

In 1405 trouwt de Franse Marie d’Harcourt met Reinald IV van Gelre en zij wordt daarmee hertogin van Gelre. Maria geeft opdracht tot het maken van een gebedenboek. In 1415 voltooit Helmich die Lewe, in het klooster Mariënborn bij Arnhem, het manuscript, waarna het illustreren (het verluchten) begint. Het gebedenboek bestaat uit meer dan negenhonderd bladzijden en heeft door de honderd miniaturen en vele illustratie in de marges, een rijke uitstraling. Het gebedenboek is de belangrijkste middeleeuwse kunstschat uit Gelderland.

Het boek is al ruim dertig jaar geleden uit de band gehaald en wordt in de vorm van losse bladen bewaard in de Staatsbibliothek Berlijn.

video – Het gebedenboek van Maria van Gelre, Radboud University, upload 23 februari 2015

In 2015 werd, op initiatief van Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, een project gestart om het gebedenboek van Maria van Gelre te restaureren, te onderzoeken en tentoon te stellen.

Tentoonstelling – In Museum Het Valkhof in Nijmegen is van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre – de hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek te zien.
In de tentoonstelling zijn topstukken uit internationale collecties te zien, waaronder een selectie van 40 gerestaureerde pagina’s uit het gebedenboek van Maria van Gelre.

Catalogus – Bij de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek verschijnt in samenwerking met Uitgeverij Waanders & de Kunst een rijk geïllustreerde catalogus.

De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek vertelt voor het eerst het levensverhaal van deze sterke vrouw van 600 jaar geleden, laat de rijke wereld zien waarin zij leefde en biedt de tot nu toe meest uitvoerige kennismaking met haar spectaculaire gebedenboek.

Johan Oosterman – hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, is de initiatiefnemer van het onderzoek en de restauratie van het gebedenboek van Maria van Gelre, dat wordt bewaard in de Staatsbibliothek Berlijn. Hij is gastconservator van de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre (2018-2019) in Museum Het Valkhof.

Van hem verscheen ook het boek Maria van Gelre, 1380-1429, Sporen in het landschap (Vantilt, sept. 2018) over het Gelders hofleven in de middeleeuwen en de sporen die het naliet in het landschap.

>> meer over de genoemde boeken bij bol.com

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.