‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ – Ischa Meijer in nieuw deel privé-domein

Next Post
Previous Post

Op 14 februari 1995, 25 jaar geleden, overleed journalist, columnist en interviewer Ischa Meijer. In de reeks privé-domein verschijnt dit boek met veel nog niet eerder gepubliceerde teksten.

• Ischa Meijer, Ronit Palache (samenstelling en inleiding)
Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
De Arbeiderspers, februari 2020
9789029540254, paperback, 540 pagina’s, € 28,50

o.a. te koop via bol.com >>

Het leven van Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk, waarin hij streed tegen hypocrisie en onwaarachtigheid, rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. De eerlijkheid waarmee hij zijn omgeving beschreef werd door velen als schokkend ervaren, maar zorgde ervoor dat de naoorlogse generatie een stem kreeg. Tegenover de geheimtaal die er thuis gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij “de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen. (uitgever)

Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man. Een groot deel van deze teksten werd niet eerder in boekvorm gepubliceerd.

zie ook...

zie ook…Zo, en niet anders

Bij uitgeverij Prometheus verscheen een uitgave waarin drie egodocumenten van Ischa Meijer zijn gebundeld: Brief aan mijn moeder, het hartverscheurende boek waarin Ischa Meijer voor het eerst een stem geeft aan de tweede generatie joodse oorlogsslachtoffers; de autobiografische roman Een rabbijn in de tropen, waarin Ischa de relatie tussen een seculiere zoon en zijn orthodoxe vader onderzoekt en zich afvraagt wat het betekent om een jood te zijn; en Hoeren, zijn documentaire en persoonlijke relaas van een hoerenloper.

Ischa Meijer
Zo, en niet anders
Brief aan mijn moeder | een rabbijn in de tropen | hoeren
Prometheus, 2020
info/bestel

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.