Historische atlas van Dordrecht, Stad in het water

Next Post
Previous Post

atlas-dordrecht-2013-2Ineke Middag e.a.
Historische atlas van Dordrecht
Stad in het water

Uitgeverij Vantilt, juni 2013

gebonden, 80 pagina’s, 33 x 25 cm
ISBN 9789460041297, verkoopprijs € 24,50 / na 1 aug. € 29,95

[o.a. te koop bij bol.com]

Uitgeverij Vantilt gaf eerder historische atlassen uit over Rotterdam, Zutphen en Walcheren. Dit voorjaar verschijnt in deze reeks de Historische atlas van Dordrecht, stad aan het water.

In de geschiedenis van de oudste stad van Holland is een sleutelrol weggelegd voor het water. Wanneer Dordrecht zich in de veertiende eeuw ontwikkelt tot het economische en commerciële hart van Holland, is dat niet in de laatste plaats te danken aan haar gunstige ligging aan het water. Maar de stad ervaart ook de keerzijde daarvan, met de Sint Elisabethsvloed van 1421 als meest verwoestende voorbeeld.

De Historische atlas van Dordrecht beschrijft de bewogen geschiedenis van de stad, vanaf het ontstaan in de twaalfde eeuw tot nu. Ook de directe omgeving, zoals de Biesbosch en de Alblasserwaard, komt ruimschoots aan bod.

In 35 hoofdstukken, telkens met een kaart als uitgangspunt, is te volgen hoe het tot 1850 duurt, voor het laatmiddeleeuwse stadsbeeld wezenlijk verandert en er een einde komt aan de geïsoleerde ligging op het Eiland van Dordrecht.
Daarna volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Door de negentiende-eeuwse industrialisering verwerft de stad weer een vooraanstaande plek in Holland. In de daaropvolgende eeuw zet de stedenbouwkundige groei zich voort, worden er diverse nieuwe wijken gebouwd en gaat de binnenstad op de schop. (uitgever)

Boekpresentatie – Op zaterdag 8 juni 2013 zal de Historische atlas van Dordrecht worden gepresenteerd in het Dordrechts Museum. Deze middag vindt ook de opening plaats van de tentoonstelling ‘Dordrecht op de kaart’, die tot 6 oktober 2013 is te bezoeken.


Eerder verschenen bij uitgeverij Vantilt Historische atlassen van: Rotterdam | Zutphen | Walcheren

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.