Het ABC van de biografie

Next Post
Previous Post

Hans Renders & Nigel Hamilton
Het ABC van de biografie

AUP, september 2018
ISBN 9789462986985, 244 pagina’s
> hardcover € 29,99

o.a. te koop bij bol.com >>

 

In 26 prikkelende essays belichten de gezaghebbende biografen Nigel Hamilton en Hans Renders de valkuilen en vergezichten van dit steeds populairder wordende genre. 

Biografieën, we lezen ze graag. Ze vertellen de levensverhalen van meer of minder beroemde mensen en bieden de lezer veelal verrassende inzichten over de plaatsen en de tijd waarin die personen leefden. Biografieën zijn er in vele soorten en maten. Dit boek vertelt daar meer over. Het is onderverdeeld in diverse lemma’s over de hedendaagse biografie. Behandeld worden onder meer genres, invalshoeken, bekende biografen en thema’s. Onder de A vindt de lezer “Amerika’, “Autobiografie’ en “Autoriseren’. Onder de P “Psychologiseren’, de R bevat “Religie’, etcetera. Bij elk lemma staat een blokje “Literatuur’, en achterin het boek bevindt zich een uitgebreid personenregister. (uitgever)

Hans Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Biografie Instituut. | wikipedia

Nigel Hamilton is auteur van prijswinnende biografieën, waaronder die van John F. Kennedy en van Bill Clinton. Zijn werk is in zestien talen vertaald. | wikipedia

Congres – Van 19 tot en met 21 september 2018 organiseert het Biografie Instituut, in samenwerking met de Biography Society en de Biographers International Organization, het congres Different Lives: Global Perspectives on Biography in Public Cultures and Societies. “Nooit eerder werd in Nederland een zo groot aantal gerenommeerde biografen uit binnen- en buitenland bij elkaar gebracht.”

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.