Herinneringen aan antiquaar Louis Putman

Next Post
Previous Post

putman-2014Jan de Jong, e.a.
Louis Putman
Hopende u hier mede van dienst te zijn geweest

Uitgeverij de Buitenkant, september 2014
softcover, 36 pagina’s, 25 x 17,5 cm
ISBN 9789490913489, verkoopprijs € 9,50
[bestel]

putman-louman-portret

Louis Putman (foto René Louman)

 

Louis Putman (1923 – 2013) was een markant figuur in het (Amsterdamse) boekenwereldje. Hij was antiquaar, boekenverzamelaar, prentbriefkaartenverzamelaar en auteur.

Putman schonk in 2013 zijn verzameling prentbriefkaarten van Amsterdam en letterkundig documentatiemateriaal aan de Bijzondere Collecties van de UvA (bericht). De dag na zijn overlijden (21 augustus 2013) was er bij Bijzondere Collecties een boekpresentatie van een boekje met prentbriefkaarten uit zijn collectie (bericht).

Louis Putman was ook bekend door zijn medewerking aan het aan vergeten literatuur en uitgevers uit het verleden gewijde tijdschrift Uitgelezen Boeken, dat hij in 1977 samen met drukker Jan de Jong oprichtte. Nummer 1 van de vierde jaargang 1989 van Uitgelezen Boeken bestond, ter ere van Putmans 65e verjaardag, uit artikelen geschreven door zijn vrienden en bekenden.

Het eerste nummer van jaargang 17 is nu opnieuw gewijd aan Louis Putman en brengen zijn vrienden een ‘Hommage aan een uitgelezen antiquaar’

‘Louis Putman. Verzameld voor verzamelaars’, stond er op zijn visitekaartje. Mede-oprichter en -opsteller van Uitgelezen Boeken, antiquaar en vriend Louis Putman overleed op 21 augustus 2013.
Wij, zijn vrienden, verloren daarmee een goede vriend en een uitmuntend antiquaar, en besloten nog eenmaal een hommage te brengen aan deze bijzondere man. En welke plek is daar beter geschikt voor dan het – mede door hem opgerichte – katern voor boekverkopers en boekenkopers? ‘Hopende u hier mede van dienst te zijn geweest’ is hiervan het resultaat.

putman-louman-2013

foto: René Louman. Meer foto’s op zijn weblog bij ‘Meneer Putman en zijn boeken’.

zie ook uit de reeks ‘Uitgelezen boeken’ :

  • uitgelezen-heeresma-2012A. de Goede, Heere Heeresma, Buitenkant, 2012

    Een eresaluut aan een markante schrijver, met bijdragen van bijna veertig vrienden, familieleden en collega-schrijvers. (Uitgelezen Boeken, jrg.15, nr 2)

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.