Hel en paradijs, Amsterdam en de Duitse exilliteratuur

Next Post
Previous Post

Bettina Baltschev
Hel en paradijs
Amsterdam en de Duitse exilliteratuur

Querido, april 2017
ISBN 9789021405063, 176 pagina’s, illustr.
> paperback € 18,99 | o.a. te koop bij bol.com

Vanaf 1933 ontvluchtten veel Duitse schrijvers hun land vanwege het aan de macht gekomen nazisme, dat hun verbood hun werk te publiceren. Ze zochten hun toevlucht bij de pas opgerichte exiluitgeverijen Querido Verlag en Allert de Lange in Amsterdam. Daar werd hun werk uitgegeven en via diverse omwegen gedistribueerd. Klaus Mann, Joseph Roth, Vicki Baum en andere beroemde in ballingschap levende Duitse schrijvers bezochten om die reden vaak ook zelf de hoofdstad.

Met een open blik loopt journaliste Bettina Baltschev door het huidige drukke Amsterdam, op zoek naar sporen van de exilliteratuur: de cafés waar schrijvers samenkwamen, de uitgeverijen en boekhandels die ze bezochten, de stad die ze zagen. Terwijl ze het literaire leven van toen beschrijft, komt ze op plaatsen waar het zich ook nu afspeelt. Op de plattegrond in het boek zijn al die plekken te vinden, om zelf na te lopen.

Vertaald door Mark Wildschut
Oorspronkelijke titel Hölle und Paradies

Bettina Baltschev (Berlijn, 1973) studeerde cultuurwetenschappen, journalistiek en filosofie in Leipzig en Groningen. Ze is schrijver en redacteur bij ARD Radio en pendelt tussen Leipzig en haar tweede woonplaats Amsterdam.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.