Hans Dütting schrijft boek over Jack London, piraat, minnaar, schrijver en genie

Next Post
Previous Post

dutting-jacklondon-2014Hans Dütting
Jack London, piraat, minnaar, schrijver en genie

Uitgeverij Aspekt, maart 2014
Paperback, illustr., 312 pagina’s
ISBN 9789461533715, verkoopprijs € 24,95
[o.a. te koop bij bol.com]

In zijn korte leven werd Jack London (1876-1916) bekritiseerd, verheerlijkt en verafgood. Men noemde hem ‘De Ruyard Kipling van de Klondike’, een ‘nieuwe Edgar Allan Poe’, een ‘vorstelijk ego’, een ‘pittoresk incident,’ en oordeelde heel verschillend over hem, van ‘voorbeeldig’ tot ‘niet de moeite van het uitgeven waard’. Volgens diverse biografen was hij een alcoholist, een socialist, en een vrijdenker, maar hij was in de eerste plaats een uitzonderlijk mens en een schrijver die schreef vanuit zijn eigen levenservaring.

Hij is de auteur van vijftig boeken: romans, verhalen, journalistiek, autobiografiën en essays. Tijdens zijn leven werd hij als mens en schrijver door miljoenen mensen bewonderd. Bijna alles wat hij aanraakte veranderde hij in goud. Hij schreef voor het geld – en had een kolossaal succes. Naar de huidige maatstaven verdiende hij met zijn pen miljoenen dollars; niemand uit zijn tijd kon hem dat nazeggen. Jack London kwam op 22 november 1916 op zijn veertigste om het leven door een niervergiftiging, en niet – zoals al jaren veel biografen elkaar napraten – door zelfmoord.

The most successful writer in America in the early 20th Century, his stories of men and animals against the environment, and survival against hardships were drawn mainly from his own experience. (Find A Grave)

Hans Dütting is al sinds 1972 een fervent bewonderaar van Jack London en In ‘Jack London, piraat, minnaar, schrijver en genie’ komen werk en leven van Jack London samen.

over dit boek…

zie ook

Hans Dütting, Harry Mulisch : 1927-2010 Documentaire, Aspekt, 2011
Hans Dütting, Jan Cremer Portret van een legende, Aspekt, 2010
Hans Dütting, Simon Vinkenoog dichter, schrijver en performer, Aspekt, 2013

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.