‘Grote geschiedenis van de Nederlandse taal’

Next Post
Previous Post

Een gedegen maar ook een spannende biografie van het Nederlands. Een minutieuze beschrijving van de ontwikkeling van het Nederlands tegen de achtergrond van de historische en maatschappelijke vernieuwingen in de Lage Landen en de voormalige koloniën.

 

• Jelle Stegeman
Grote geschiedenis van de Nederlandse taal
AUP, november 2021
9789462989252, gebonden, 1294 pagina’s

<< o.a. te koop via bol.com >>

Hoe is het mogelijk dat tegenwoordig meer dan 24 miljoen mensen in het
Nederlands communiceren, terwijl in 1930 De Telegraaf en de Nieuwe
Rotterdamsche Courant nog de op handen zijnde ondergang van het ABN
aankondigden? Hoe ontwikkelde het Nederlands zich tot op twee na grootste
Germaanse taal?

Jelle Stegeman bespreekt talloze van dergelijke vraagstukken uitvoerig in zijn Grote geschiedenis van de Nederlandse taal. Minutieus beschrijft hij de ontwikkeling van het Nederlands tegen de achtergrond van de historische en maatschappelijke vernieuwingen in de Lage Landen en de voormalige koloniën. Daarbij stelt hij de nieuwste inzichten in de geschiedschrijving van de Nederlandse taal en taalcultuur ter discussie.

Citaten uit de meest uiteenlopende teksten waaronder het Plakkaat van Verlatinghe, brieven van Rembrandt en Van Gogh of provo’s Wittefietsenplan, illustreren het taalgebruik door de tijd heen. Zo vormt de Grote geschiedenis van de Nederlandse taal een gedegen maar ook een spannende biografie van het Nederlands. (uitgever)

Jelle Stegeman heeft als neerlandicus en germanist onder meer gepubliceerd over vertaaltheorie, empirisch onderzoek naar de receptie van de Max Havelaar, taalverwerving, contrastieve syntaxis en de geschiedenis van het Nederlands. Hij was als hoogleraar verbonden aan de Universität Zürich en de Universiteit Leiden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.