‘Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas’ genomineerd voor Vlaamse Interprovinciale Literatuurprijs

Next Post
Previous Post

Sinds 1932 werd naast de literaire prijzen die elk Vlaamse provincie toekent, ook een interprovinciale prijs uitgereikt. Jaarlijks kwamen daarin, in een cyclus van vier jaar, afwisselend twee literaire genres aan bod: jeugd- en kinderliteratuur; monografie en essay; verzenbundel en toneelstuk, tv-spel of radiospel; prozawerk en gezamenlijk oeuvre. In een vernieuwde opzet wordt m.i.v. dit jaar de beste Nederlandstalige prozaschrijver van het afgelopen jaar bekroond. Zowel schrijvers van fictie als van literaire non-fictie en van kinder- en jeugdliteratuur komen daarvoor in aanmerking.

Op de lijst van genomineerde titels staat als inzending voor de provincie Antwerpen Eric Rinckhout met zijnGrote Antwerpse Willem Elsschot Atlas.

De toelichting van de jury bij dit boek:

Met zijn Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas schreef Eric Rinckhout het nagenoeg perfecte Elsschotboek waarin het Antwerpen, zoals Elsschot dat beleefde, centraal staat. Met veel zin voor detail – zowel wat de Antwerpse stadsgeschiedenis als wat het oeuvre van de meester zelf betreft – doet hij stad én schrijver herrijzen. Elsschot is ondenkbaar zonder Antwerpen. Rinckhout is een kenner van beide en daarenboven een prima verteller. Hij had de pech dat zijn bioliteraire stadsgids tussen het Elsschotherdenkingsgedruis en de talloze Elsschotpublicaties ondergesneeuwd raakte. Ten onrechte.

De prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt op 28 augustus op de Antwerpse Cultuurmarkt uitgereikt.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.