Graa Boomsma: De Multatuli’s van Amerika

Next Post
Previous Post

Graa Boomsma
De Multatuli’s van Amerika
democratisch denken in The Great American Novel

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, oktober 2012
paperback, 256 pagina’s
ISBN 9789046814024, verkoopprijs € 19,95
[o.a. te koop bij bol.com]

Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid kennis onderzoekt Graa Boomsma in Multatuli’s in Amerika de kracht van The Great American Novel – vanaf Henry Thoreau, John Dos Passos en F. Scott Fitzgerald tot en met Philip Roth, Jonathan Franzen en Dave Eggers. Al deze meer dan geëngageerde ‘multatulianen’ hebben iets te zeggen over het belang van democratie en de bedreigingen waaraan zij blootstaat. Ook dankzij hun virtuoze stijl leggen zij de scheefgroei van de samenleving bloot. Daar valt iets van te leren.

We zitten met huid en haar aan Amerika vast. Wat daar gebeurt, heeft grote gevolgen voor hier. En Amerika blijft de bakermat van een dynamische en open samenleving – hoezeer de democratie er ook kreunt en kraakt. Daar kijkt niemand ervan op dat schrijvers maatschappelijke mankementen becommentariëren, verbeelden en zich erover opwinden. De literatuur leeft niet in een reservaat. Als de vrijheid gevaar loopt verloedert de taal.

(uitgever)

Graa Boomsma (1953) publiceerde verhalen, essays en romans, waaronder Laagland (longlist Libris Literatuurprijs 1999) en De laatste tyfoon (longlist AKO Literatuurprijs 1993). Het meest recent verschenen Achttien (2010, roman) en Uit de school, een pleidooi voor beter onderwijs.

RadioMet het oog op morgen, 17 okt. 2012, gesprek met Graa Boomsma, 9 min.

Recensies

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.