‘Gaven, giften en vergiften’ – Brakman en Vestdijk over hun depressie

Next Post
Previous Post

Willem Brakman, Simon Vestdijk
Gaven, giften en vergiften
Brieven
Ingeleid en samengesteld door Nico Keuning
Querido, mei 2018
ISBN 9789021409405, 176 pagina’s
> hardcover € 20,99 | o.a. te koop bij bol.com

Gaven, giften en vergiften is de openhartige briefwisseling van de arts-schrijvers Willem Brakman en Simon Vestdijk, beiden auteurs van een monumentaal oeuvre. In deze correspondentie, die loopt van 1961 tot 1969, is er één onderwerp dat vanaf de eerste brief dominant aanwezig is en dat een nieuw licht werpt op de relatie tussen beide schrijvers: de wederzijdse ervaringen met zwaarmoedigheid en hun kennis van het gebruik van antidepressiva als tofranil, largactil en librium. Brakman groeit uit tot pillenleverancier van de veelschrijver in Doorn, die in ruil tips geeft over muziek. De toon in de brieven blijft, ondanks Vestdijks strijd tegen “de wisseling van hemel en hel’ en de angst voor afnemende potentie, licht en humoristisch. (uitgever)

Gaven, giften en vergiften is opmerkelijk actueel in de beschrijvingen van de zielenroerselen over depressies en het vinden van het juiste medicijn. 

Nico Keuning werkt aan een biografie over Willem Brakman. De briefwisseling die in mei zal verschijnen is een opmaat naar de Brakman-biografie. Eerder schreef hij biografieën over Max de Jong ( Altijd het tinnef om je heen, 2000), Jan Arends ( Angst voor de winter, 2003) en Bob den Uyl ( Een zeker onbehagen, 2008).

> meer boeken van Nico Keuning bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.